10 +  Письмо редактору

Що спробувати в Азербайджані туристові – Топ-10 азербайджанських блюд


фото: что попробовать в азербайджане?

Азербайджан – унікальна країна. Непроста історія цієї держави збагатила його територію історичними пам’ятниками і пам’ятками усіх епох. Географічне положення робить країну однаково близькою і до Закавказзя, і до Близького Сходу, і навіть до східної Європи. Цим пояснюється різноманіття національностей, культур і конфесій в Азербайджані.

Різноманітність кліматичних зон – від засніжених вершин і альпійських лугів Кавказу до субтропіків, численні річки і узбережжя Каспійського моря, водолікувальні курорти – усе це притягає в країну туристів. А кухня країни увібрала в себе традиції усіх народів, що населяли її. Саме тому вона славиться найсмачнішою в Передній Азії і на Кавказі. Що обов’язково спробувати в Азербайджані?

Їжа в Азербайджані

Земля цієї країни обдаровує її жителів овочами, фруктами, зеленню і запашними травами. Усі вони знаходять застосування, іноді незвичайне, в азербайджанській кухні. Де ще можна спробувати варення помідор або напій з пелюсток троянд? До речі, цей напій, “овшала”, не просто угамовує спрагу, він має тонкий аромат, яскравий колір і корисні властивості. А рецепт коханого усіма печиво “курабье” бере початок в давнину. Саме рецепт і форма бакинського (персидського) “курабье” поширилися по всьому світу.

Канони релігії основного населення виключають з рецептів свинину. Це компенсується величезним асортиментом майстерно приготованих блюд з усіх інших сортів м’яса, птаха, каспійської і річкової риби.

  Кемпінг в Азербайджані - кращі кемпінги в Азербайджані з наметами у води


Топ-10 азербайджанських блюд

Холодні супи

довга Довга

У жаркому кліматі незамінні. Найпопулярніший – “овдух”, приготований з огірків, яєць і відвареної яловичини, з незмінною зеленню. Заливають усе це мацоні з козиного або овечого молока.

Інший освіжаючий літній супчик – “довга”. У різних кінцях Азербайджану його готують по-своєму. Основа одна : кисломолочний продукт з рисом, іноді горохом, ароматною зеленню і спеціями. Туди додають м’ясо шматочками або у вигляді фрикадельок. Суп варять, особливим мистецтвом вважається те, що при цьому кисломолочна основа не згортається. Цей холодний суп настільки смачний і ніжний, що подається на весіллях.

Плов

Зі східною кухнею його ріднить тільки назва. Це самобутнє блюдо досить складно в приготуванні, але результат виправдовує витрати праці і часу. Краще всього спробувати бакинський плов. У нім рис готується окремо і не в порожньому казані, а на перепічці “газмах”, яка подається потім до готового плову. У рис додають настій шафрану, в готовому виді виходить незвичайний колір. Баранина гаситься окремо, знову ж таки з шафраном, цибулею, перцем і зирой. Але не це головне. У м’ясо кладуть кишмиш, барбарис, чорнослив і інші сухофрукти. Смак виходить незабутній. І вид теж: на рис кладуть м’ясо і посипають гранатовими зернятками.

  Скільки летіти з Москви в Азербайджан, Москва - Азербайджан час перельоту


Готують плов і з куркою, і з рибою, і з фруктами – всього біля 50 видів. Скрізь принцип один, що відрізняє азербайджанські плови : рис готується окремо.

Кутабы

кутабы Кутабы

Вироби з щонайтоншого прісного тіста у вигляді півмісяця, зовні схожі на чебуреки. На відміну від останніх кутабы смажать взагалі без олії, на сухій сковорідці. А вже готові змащують вершковим маслом.

Кутабы – хрусткі, з дуже соковитою начинкою. Вона різна, спробувати варто, як мінімум дві. Сирна начинка складається з суміші твердого і м’якого сиру, з кропом. Сирна начинка це сир сулугуни, змішаний з сиром і великою кількістю зеленої цибулі, кропу і кинзы.
Якщо увійшли до смаку, тоді на черзі – кутабы з м’ясом. Гостроту м’ясного фаршу в начинці пом’якшує велика кількість зелені. У древні часи робили кутабы з верблюжатиной. На десерт можна поласувати кутабами з гарбузом і волоськими горіхами.

Хинкал

Частіше називають “гиймя-хингал”. Відрізняється від традиційних грузинських хинкали, принцип приготування яких схожий з російськими пельменями і азіатськими мантами. Азербайджанський хинкал є плоскими квадратиками прісного тіста. Їх варять в підсоленій воді і викладають у блюдо з розтопленим вершковим маслом або соусом з мацоні з розтертим часником. Поверх них викладають соковитий фарш, просмажений, а потім гашений з помідорами. Посипають тертою бринзою і обов’язковою зеленню. Іноді при гасінні у фарш додають виноградний оцет – для аромату. Ні і без цього блюдо можна вважати місцевим делікатесом.

  Подорож в Азербайджан - фото, самостійна подорож в Азербайджан


Кебабы

кебабы Кебабы

З персидського слово переводиться як смажене м’ясо, традиційно – рубана баранина. Її рубають невеликими топірцями на дуже дрібні шматочки. У деяких областях країни фарш пропускають через м’ясорубку, для м’якості двічі, потім відбивають, кидаючи об стіл. У рубане м’ясо додають кинзу, зиру і мелений перець. Азербайджанський кебаб славиться особливою соковитістю і м’якістю. При цьому прекрасно тримається на плоских шампурах, не втрачаючи форми. Секрет кухарів – в попередньому охолодженні м’яса. Його тримають на холоді мінімум півгодини, чим довше, тим краще. Застиглий баранячий жир у фарші триматиме кебаб на шампурі до схоплювання білку. Але ніяка технологія не пояснить непередаваний смак приготованих на мангалі кебабов – з рум’яною кірочкою і витікаючим прозорим соком.

Долма

Навіть долма в Азербайджані відрізняється. В першу чергу розмірами, якщо йдеться про класичне блюдо. Виглядає як голубці, тільки маленькі, як то кажуть, “на один укус”. Фарш з баранини збагачують овочевим пюре і шматочками овочів – для соковитості. Окрім рису додають базилік, кинзу і іншу ароматну зелень, а ще листочки м’яти. Виноградне листя віддає перевагу свіжим, щоб додати їх аромат в загальну гамму. Але варто спробувати і долму з консервованого виноградного листя.

  Коли краще відпочивати в Азербайджані, коли їхати в Азербайджан


Фаршировані м’ясом помідори, баклажани і перці, що добре гасяться, теж називають долмой. І подають з тим же соусом – з мацоні з часником.

Для повноти картини можна спробувати долму з яловичини. Смак відрізняють навіть не гурмани: в яловичий фарш додані лимонний сік і цедра, кориця і, несподівані для місцевої кухні, кедрові горішки.

Гюрза

Блюдо варто покуштувати хоч би із-за назви, що лякає. Цієї страшно отруйної змії серед інгредієнтів немає, назву дали на вигляд. У основі це пельмені, але зліплені у формі невеликої кіски або закрученого мотузочка. Ці візерунки на тісті нагадують малюнки на шкірі змійки. Естетично красиво, а про змію забуваєш після першого пельменя. Відмінність від пельменів ще і в м’ясі, його в тісто кладуть не сирим. Фарш, з усією палітрою азербайджанських спецій, від кинзы до куркуми, гасять на курдючному салі з томатною пастою. Готові пельмешки теж змащують салом, дають постояти, і тільки потім варять, причому усе відразу. Бульйон, ароматний і наваристий, – окреме блюдо, якого чекають не менше, ніж пельмені. Гюрза – зимове блюдо, його їдять завжди гарячим.

  Що подивитися в Азербайджані: фото, опис, топ місць


Пахлава

пахлава Пахлава

Смак цієї східної солодкості в азербайджанському виконанні свідчить про те, що місцеві кондитери знають толк в десертах. І в кожному регіоні країни – свої тонкощі її приготування. Найбільш знамениті бакинська і шекинская пахлава, відрізняються від інших нахічеваньська і гянджинская. Відмінності – в начинці, заливці і співвідношенні прянощів. Але смачні абсолютно усі варіанти – і з волоськими горіхами, і з фундуком, з додаванням кориці або кардамону. Ці печені ромби, з медом або імбирем, з лимонною або апельсиновою цедрою, посипані шафраном – обов’язкові ласощі в усіх ресторанах, кав’ярнях і кондитерських магазинах. А на Новруз пахлава – невід’ємна частина свята.

Шекербура

Переводиться як солодкий пиріжок. Її теж печуть до весняного свята Новруз. Начиняють пиріжки мигдалем з кардамоном, на тісті роблять малюнки з красивих колосків пшениці. У Новруз печуть ще горіхове печиво гогал. Три солодкості – пахлава, шекербура і гогал – символізують відповідно зірки, місяць і сонце.

З борошняних виробів ще цікаво спробувати мутаки – солодкі рогалики з начинкою з горіхів, фирни – дуже густа подібність киселю з рису з корицею. Традиційні східні солодощі лукум і нуга в Азербайджані виходять оригінальними ласощами – за рахунок кориці, меду, шафрану, в’ялених фруктів і горіхів.


© 2019 Поради мандрівникам
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.
sitemap